Data-Doe-Dag

  • Maandag 17 april 2023

  • Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch

  • 10.30-16.30 uur


W

Werk je in een collectiebeherende organisatie? Ben je bezig met registratie, beheer, ontsluiting en hergebruik van collectiedata en -beelden? Kom dan naar de eerste Data-Doe-Dag, georganiseerd in samenwerking met Erfgoed Brabant.
(Het maximum aantal inschrijvingen voor deze dag is inmiddels bereikt. Je kunt je helaas niet meer aanmelden.)


Beeld: rawpixel via 123rf

Hoe zorg je ervoor dat je metadata op orde zijn? Hoe maak je informatie over erfgoed voor zoveel mogelijk mensen zichtbaar? Hoe verbind je jouw digitale collectie met andere kennisbronnen? Hoe werk je met het Termennetwerk in jouw systeem? Hoe voorkom je de beruchte 404-melding? Hoe zet je crowdsourcing in? Hoe… Tijdens de Data-Doe-Dag helpen collega’s van erfgoedorganisaties je in praktische werksessies. Neem dus vooral je data en je laptop mee en stel gerust je vragen aan het data-clean-team.

Programma

Er zijn 12 verschillende sessies in 3 rondes. Je kunt ter plekke kiezen aan welke 3 workshops je meedoet. Of bezoek het data-clean-team dat de hele dag voor je klaar staat.

10.00 – 10.30  Inloop
10.30                 Ontvangst door Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant
10.45 – 12.00  Doe-ronde 1: keuze uit 4 workshops en data-clean-team
12.00 – 13.15  Lunch
13.15 – 14.30  Doe-ronde 2: keuze uit 4 workshops en data-clean-team
14.45 – 16.00  Doe-ronde 3: keuze uit 4 workshops en data-clean-team
16.00 – 16.30  Plenaire afsluiting
16.30 – 18.00  Borrel

Workshops

Ronde 1 – 10.45-12.00 uur. Keuze uit:

  • ‘404 page not found’: voorkom dode links naar je online informatie – Remco van Veenendaal (Nationaal Archief)
    In deze workshop leer je met behulp van de vernieuwde PID-wijzer hoe je de gevreesde 404 foutmelding op je website kunt voorkomen. Een PID (persistent identifier) is een unieke identificatiecode – een soort BSN-nummer – van een digitaal object. Ze blijven gegarandeerd naar het object verwijzen, ook al verandert bijvoorbeeld het webadres van je organisatie of het object. Nodig: laptop
  • Omeka S-kennisgroep deelt ervaringen – Bob Coret (KB/NDE)
    Tijdens deze bijeenkomst delen gebruikers en geïnteresseerden kennis en ervaringen over het open source en semantische collectiebeheersysteem Omeka S. Niet alleen komt de stand van zaken rondom Omeka S en modules aan bod, ook vertellen erfgoedinstellingen over hoe zij dit collectiebeheersysteem gebruiken.
  • What the… crowd? – Petra Dreiskämper en Menno den Engelse
    Hoe leuk is het om met veel mensen (‘the crowd’) te werken aan het verbeteren of aanvullen van informatie over erfgoed. Maar hoe kun je je organisatie hiervoor geschikt maken? En wat maakt een erfgoedbron geschikt? Twee ervaringsdeskundigen nemen je mee in de wereld van crowdsourcing. Nodig: laptop
  • Op naar schone data – Tim Stapel (Erfgoed Gelderland), Anneclaire van Veelen (Modemuze), Ed de Heer (Nationaal Archief), Wouter Daemen (Huis voor de Kunsten Limburg)
    Gebruikers zijn geholpen met ‘schone data’. Wat komt er allemaal bij kijken als je van ‘vuile’ naar schone data wilt gaan? Waarom is dit belangrijk en welke rol speelt het Datasetregister hierbij? Ervaringsdeskundigen laten aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe zij dit aanpakken zodat je zelf met opschoning aan de slag kunt gaan.

Ronde 2 – 13.15-14.30 uur. Keuze uit:

  • ‘Help, ik kan er niet meer bij’: risicomanagement rond erfgoeddata – Sies Vonk
    Wat gebeurt er als je erfgoedinformatie ontoegankelijk is geworden of zelfs kwijt is geraakt? Bijvoorbeeld omdat je oude dragers, zoals cd of cd-rom, niet meer kunt afspelen, je software is verouderd of in het geval van een cyberincident. In deze workshop bespreken we de risico’s die er zijn rond informatieveiligheid en kijken we naar oplossingen.
  • Koppel je termen met OpenRefine – Sjors de Valk
    We weten al dat het nuttig is om collectie-informatie via het Termennetwerk te verbinden met standaardtermen zoals plaatsen, personen en onderwerpen. Maar hoe kun je dit in één keer doen voor een grote hoeveelheid termen? In deze sessie demonstreert Sjors hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen met behulp van OpenRefine en het Termennetwerk. Nodig: laptop + OpenRefine geïnstalleerd
  • Ik heb data, wat kan ik ermee? – Ilse Rombout (Total Design), Boudewijn Koopmans (UvA/Amsterdam Time Machine), Ben Boortman (Mobiele Collectie Nederland)
    Wat gebeurt er als we niet de data, maar de vraag centraal stellen? Tijdens deze workshop presenteren enkele erfgoedorganisaties hun datasets en vervolgens dagen we deelnemers uit om visualisaties te bedenken. Dit creatieve proces leidt tot ideeën en inzichten voor erfgoedinstellingen om hun data zichtbaar te maken.
  • Metadatamodellen en hun uitdagingen – olv René Voorburg (Koninklijke Bibliotheek)
    Welke metadatamodellen worden gebruikt in het erfgoeddomein? En wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken en uitdagingen? Iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in het ontwikkelen of toepassen van applicatieprofielen van de verschillende domeinmodellen voor het beschrijven van erfgoedcollecties is van harte welkom om deel te nemen aan deze workshop. Een concreet voorbeeld is het omgaan met pseudoniemen voor schrijvers of kunstenaars (Nescio, Le Corbusier, Banksy). Een ander voorbeeld is de manier waarop relaties tussen gerelateerde objecten kunnen worden beschreven. Hoe werkt dit in de verschillende modellen, kunnen we hieruit best practices uit afleiden.

Ronde 3 – 14.45-16.00 uur. Keuze uit:

  • Preserveringsmetadata: Haarlemmerolie voor digitaal erfgoed – Susanne van den Eijkel en Daniël Steinmeier (Koninklijke Bibliotheek)
    Bij het bewaren van digitale bestanden werken we met preserveringsmetadata,oftewel gegevens die nodig zijn om digitaal materiaal voor de langere tijd beschikbaar en vindbaar te maken en te houden. Hierbij gaat het niet alleen om het beschrijven van de inhoud, maar ook om het vastleggen van bestandsformaten en auteursrechten. In deze workshop leer je welke metadata je kunt vastleggen en waarom dit van belang is.
  • Zo werk je met het Termennetwerk in jouw systeem – Bob Coret, Marco Streefkerk, Vivian van Slooten, Sies Vonk, Susanne Groenendijk, Cris Kremers, Enno Meijers
    Hoe werk je in Atlantis, Axiell Collections, Ginger, Kleksi, Memorix Maior, Omeka-S met het Termennetwerk. Hoe ziet dit er nu in de praktijk uit? In deze sessie laten collectiebeheerders zien hoe zij, via hun systeem, met het Termennetwerk aan de slag gaan.
  • Hebt u gevonden wat u zocht? – Nienke van Schaverbeke (Beeld & Geluid), Aleksandra Strzelichowska (Europeana), Christian van der Ven (BHIC), Elisabeth Wiessner
    Gebruikersonderzoek biedt de mogelijkheid om digitale diensten beter af te stemmen op de wensen van gebruikers. Als alle erfgoedorganisaties dezelfde vragenlijst gebruiken, kan er een breder gebruikersonderzoek worden uitgevoerd. Tijdens deze workshop zullen we samen vragen verzamelen en beginnen met het opstellen van zo’n generieke vragenlijst.
  • Spelen met erfgoeddata in ChatGPT – Marjolein Beumer en Etienne Posthumus (UvA/Hva, Allard Pierson)
    ChatGPT is een veelbesproken tekstgenerator en chatbot die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. In deze workshop gaan we ‘spelen’ met ChatGPT om de grenzen ervan te verkennen en te kijken wat de praktische toepassingen zijn voor het erfgoedveld. Nodig: laptop + account op ChatGPT

Houd deze pagina in de gaten voor updates in het programma.

Data-clean-team

Wil je je metadata verbeteren? Of wil je bijvoorbeeld je dataset opschonen? Het data-clean-team staat voor je klaar om je met alle vragen over data en systemen verder te helpen.

Locatie

Verkadefabriek
Boschdijkstraat 45
5211 VD ‘s-Hertogenbosch

Aanmelden niet meer mogelijk

Het maximum aantal inschrijvingen voor de Data-Doe-Dag is inmiddels bereikt. Je kunt je niet meer inschrijven.

Mocht je je al eerder ingeschreven hebben en toch niet kunnen komen, of andere vragen hebben, laat het weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Gerelateerde evenementen

Publiek Domeindag 2025

Met Publiek Domeindag vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1954 zijn overleden. Hun werk,…

Event

Vr 10 januari

KB nationale bibliotheek, Den Haag

Ca. 10.00 - 17.00 uur

Zichtbaar
Digitalisering en archeologie

Digitalisering is ook in de archeologie onmisbaar: waar kun je archeologische data(collecties) vinden en plaatsen? Hoe navigeer je door de systemen, websites en databases? En…

Kennismiddag

Donderdag 16 januari 2025

Sociëteit het Meisjeshuis, Delft

13.00 - 16.00 uur

Bruikbaar