Digitaal lesmateriaal vindbaar maken, dat doe je met de Wikiwijs Erfgoedpagina
Als culturele instelling heb je misschien al digitaal lesmateriaal. Hoe zorg je ervoor dat leraren dit materiaal kunnen vinden én gebruiken in hun lessen? De Wikiwijs Erfgoedpagina biedt hierbij hulp. Het is de startplek voor leraren om digitaal lesmateriaal met erfgoed te vinden.
Hoe werkt het?
De Wikiwijs Erfgoedpagina is een wegwijzer en voorzien van allerlei onderwerpen die aan bod komen op school. Klikt een leraar op een onderwerp, dan krijgt hij al het lesmateriaal gepresenteerd dat culturele instellingen hieraan hebben gekoppeld.
Jij kunt als culturele instelling ook je lesmateriaal aan deze pagina toevoegen. Staat je materiaal al ergens online, bijvoorbeeld op de website van je instelling, dan hoef je het niet te verplaatsen. Zolang het een eigen url heeft, kun je dit eenvoudig vindbaar maken via Wikiwijs.
In een notendop
Stel dat je een grote stad gaat bezoeken, dan wil je allerlei culturele activiteiten ondernemen. Maar hoe weet je wat er allemaal te doen is? Elke stad heeft wel een toeristen-informatiepunt waar organisaties hun culturele activiteiten presenteren. De Wikiwijs Erfgoedpagina is een soortgelijk startpunt, maar dan voor leraren.
Juiste termen
Als je de juiste termen aan het lesmateriaal koppelt, dan toont de pagina het materiaal onder het betreffende onderwerp. Vervolgens is het materiaal automatisch te vinden op de Wikiwijs Erfgoedpagina via de door jou gekoppelde zoektermen.
Aan de slag
Wil jij ook aan de slag gaan om jouw lesmateriaal vindbaar te maken voor leraren? Bekijk de handleiding ‘Lesmateriaal vindbaar maken via de Wikiwijs Erfgoedpagina’.
Nog niet bekend met deze zoekmachine? In dat geval biedt Wikiwijs hulp door het lesmateriaal samen vindbaar te maken. Neem contact op met Parveen Kanhai via parveen.kanhai@nationaalarchief.nl.
Wat is Wikiwijs?
Leraren maken zelf lesmateriaal, net zoals musea, archieven, gezondheidsinstellingen en natuurorganisaties dat doen. Dit lesmateriaal staat verspreid over het internet, bijvoorbeeld op de website van een culturele instelling of een platform waar je lesmateriaal maakt, zoals LessonUp.
Wikiwijs is een zoekmachine voor lesmateriaal, net zoals Google een zoekmachine is voor websites. Via Wikiwijs Zoeken vind je dus niet alleen lesmateriaal dat is gemaakt in Wikiwijs Maken, maar ook het lesmateriaal dat op bijvoorbeeld op de website van een de culturele instelling staat. Per dag worden er gemiddeld meer dan 1100 zoekopdrachten door leraren en andere onderwijsprofessionals via Wikiwijs uitgevoerd.
Hoe vindt Wikiwijs het lesmateriaal?
Wikiwijs zoekt het digitaal lesmateriaal via een openbare database waar iedereen lesmateriaal aan kan toevoegen: Edurep. Hierin wordt niet het lesmateriaal zelf, maar de URL waar het lesmateriaal is te vinden opgeslagen. Ook andere zoekmachines kunnen gebruikmaken van Edurep. Zo zijn leraren ook in staat om via hun eigen digitale leeromgeving op school de website te vinden waar jouw lesmateriaal beschikbaar is. Dit filmpje laat zien hoe het precies werkt.