Green IT: milieu-impact van digitaal erfgoed
Erfgoedorganisaties dragen met het beheer van hun digitaal erfgoed bij aan de wereldwijde belasting van het milieu. Hoe groot is deze impact eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kunnen organisaties deze impact verminderen? Dat onderzoeken we in de netwerkgroep Green IT.
Netwerkgroep Green IT
Steeds meer erfgoedorganisaties willen weten wat de milieu-impact van hun digitale collecties is. Maar hoe kom je hierachter? En vooral, welke maatregelen kun je nemen om de ecologische voetafdruk te verminderen bij het beheer, behoud en beschikbaar stellen van digitaal erfgoed? Een netwerkgroep, bestaande uit collega’s van de Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, VHIC en Europeana, buigt zich over dit vraagstuk. De netwerkgroep is in 2023 een meerjarige campagne gestart om organisaties bewust te maken van dit thema.
Wat hebben we voor je uitgezocht
Met als casus Delpher, het platform voor historische Nederlandse publicaties, heeft de NDE-netwerkgroep Green IT onderzocht hoe digitale collecties bijdragen aan de energiebelasting. Hierbij stond met name de CO2-uitstoot van de opslag en het gebruik van erfgoedcollecties centraal. Het onderzoek richtte zich met name op de CO2-uitstoot die voortkomt uit de opslag en het gebruik van erfgoedcollecties. De belangrijkste aanbevelingen zijn vervolgens gevisualiseerd in een ‘praatplaat’, die goed is te gebruiken voor presentaties of een pitch over het thema binnen je organisatie.
Tineke van Heijst (VHIC) heeft tien blogposts geschreven over dit brede thema van de klimaatimpact van IT: van dataopslag op servers, nieuwe opslagtechnieken als DNA, tot opslagmedia, cloudopslag en groene software. Je leest ze bij de KIA Community Green IT.
De netwerkgroep organiseerde verschillende bijeenkomsten om het thema op de agenda te zetten van erfgoedorganisaties. Ter inspiratie: bekijk de video met het interview met Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging.
Wat kun je in 2024 verwachten
In het voorjaar is de gids Groen doen met digitale data gepubliceerd, vol met inspirerende voorbeelden van initiatieven uit zowel binnen- als buitenland.
De netwerkgroep vervolgt de landelijke campagne. Daarnaast staan er bijeenkomsten op de planning, en kun je regelmatig nieuwe blogs verwachten. De netwerkgroep blijft ook scherp de nationale en internationale ontwikkelingen volgen. Voor de meest recente updates kun je altijd terecht bij de KIA Community Green IT.
En, wat kun jij zelf doen
Word lid van de KIA Community Green IT. Deel daar ook je eigen ervaringen en kennis.
Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld hoe je zelf kunt starten met het verkleinen van de digitale voetafdruk in je organisatie? We horen graag van je. Neem contact op met Tamara van Zwol, netwerkcoördinator Digitaal Erfgoed Houdbaar, tvzwol@beeldengeluid.nl.
Verder lezen
- KIA Community Green IT
- Onderzoek De CO2-impact van opslag en gebruik van digitaal erfgoed: met platform Delpher als casus (december 2021)
- Praatplaat CO2-impact opslag en gebruik van digitaal erfgoed (maart 2022)
- Digital Preservation Coalition: Creating Environmentally Sustainable Digital Preservation
Wil je meer weten?
Neem contact op met Tamara van Zwol, netwerkcoördinator Digitaal Erfgoed Houdbaar.