Brabantse Heemkring Molenheide tekent NDE-manifest

30 september 2020


G

Geheel in lijn met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is de heemkring van het Brabantse Gilze en Rijen actief bezig om zijn erfgoed online zichtbaar te maken. ‘We brengen zoveel mogelijk collectiemateriaal naar buiten, zodat we geïnteresseerden een stukje historisch begrip kunnen geven,’ zegt voorzitter Bert Wagemakers. Namens de heemkring zette hij zijn handtekening onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed.


Foto van Piet Weterings met-het ondertekende NDE-manifest

Piet Weterings, bestuurslid en coördinator bibliotheek en archief van Heemkring Molenheide, met het ondertekende manifest

Groot online bereik

Het coronavirus zette een streep door alle geplande fysieke activiteiten van Heemkring Molenheide. Maar de vrijwilligers lieten zich niet kisten en hebben nog sterker ingezet op online zichtbaarheid. Een tijdmachine, een beeld- en archiefbank, een wiki en een webwinkel – geen middel heeft deze heemkring de afgelopen jaren onbenut gelaten. Ook op social media doet de vereniging het goed; regelmatig helpt het publiek bij het beschrijven van oude foto’s. Al die online activiteiten betalen zich uit: vorig jaar stond de teller van de website al op 14.000 bezoekers. En het ledenaantal is – zelfs in 2020 – gestaag gegroeid tot zo’n 475.

Kadastrale kaarten ontsluiten

In de online beeld- en archiefbank kunnen bezoekers grasduinen door archieven, boeken, beeld- en audiovisueel materiaal. Momenteel werken vrijwilligers aan de ontsluiting van al gedigitaliseerde kadastrale kaarten. Voorzitter Bert Wagemakers benadrukt dat ook de geschreven teksten op de kaarten digitaal doorzoekbaar worden. Hulp hierbij krijgen ze van Sies Vonk, digitaal-erfgoed-coach van de provincie Brabant. Ook biedt hij technische ondersteuning om de oorlogscollectie van Gilze en Rijen op Oorlogsbronnen.nl aan te laten sluiten.

Brabant Cloud-gebruiker van het eerste uur

Bert en zijn collega’s hebben acht jaar geleden een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Brabant Cloud van Erfgoed Brabant. Brabantse erfgoedinstellingen kunnen hier hun collectie tegen een kleine maandelijkse bijdrage opslaan en online toegankelijk maken voor een breed publiek. Heemkring Molenheide vervult inmiddels een voorbeeldfunctie voor erfgoedorganisaties die zich ook bij de Brabant Cloud willen aansluiten. ‘Mede door onze actieve deelname worden we serieus genomen als organisatie die echt wil bijdragen aan een betere toegankelijkheid van digitaal erfgoed,’ aldus de voorzitter. En voor Heemkring Molenheide een goede reden om het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed te ondertekenen.

Meer weten over het manifest?

De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed is in vijf punten samengevat tot een manifest. Een intentieverklaring waarmee een organisatie door ondertekening ervan kan uitdragen dat hij achter deze gezamenlijke werkwijze staat. Meer weten? Bezoek de manifestpagina op onze website en neem contact met ons op.

Manifest Netwerk Digitaal Erfgoed

Op de hoogte blijven?